Nivele şi paliere de marketing

Dacă doreşti să progresezi în viaţa trebuie să ştii la ce nivel te afli din punctul de vedere al marketingului. Orcine ai fi, vinzi ceva, fie ştii asta, fie nu ştii.

Succesul financiar vine neaparat la pachet cu maiestria în domeniul marketingului, fie el personal, fie de produs sau serviciu.

Experienţa joacă şi ea un rol foarte important. Ea este pozitivă, negativă sau mixtă. Chiar şi experienţele negative au un rol pozitiv, educativ. Doar aşa fiecare zi se transformă într-un depozit de înţelepciune.

Nivele de marketing

Nivelele de marketing sunt jaloane experenţiale între care fiecare se poate identifica, fie ca individ fie ca şi întreprinzător. Odată găsită poziţia, înarmat cu o doză mare de motivaţie, nicidecum fără,oricine poate trece la următorul nivel.

Paliere de marketing

Palierele de marketing sunt acele straturi care definesc în general o organizaţie, nu un individ. Acestea sunt:

  1. marketingul strategic – care analizează concurenţa şi piaţa;
  2. poziţionarea pe piaţă – un mix de activităţi de găsire au unei identităţi, de negociere şi stabilire a preţului;
  3. marketingul tactic – punerea în operă a strategiilor prin cei 4P: Preţ-Produs-Plasament-Promovare.

Iţi recomand să analizezi la ce nivel te situezi şi, eventual, ce ar trebui să faci pentru a trece la următorul.

NIVELUL 1 – Indiferentul

Acesta este cel mai de jos nivel de marketing. Cei care se situează la acest nivel nu recunosc oportunităţile disponibile. Din acest motiv nu pot evalua ce ar avea nevoie să facă pentru a obtine ceea ce doresc, pentru că le-a amorţit dorinţa. Cei mai mulţi oameni de la acest nivel nu au nici o idee despre marketing, despre trenduri, despre preferinţe, despre nevoi şi despre paleta de opţiuni. Specific le este ca irosesc resursele si timpul, fiind obisnuiţi să primească doar ceea ce li se oferă, oricât de puţin ar fi. El nu ştie că nu ştie.

NIVELUL 2 – Visătorul

Cel care se află la acest nivel are o ambiţie, dar nu e suficient de puternică. Cei din această categorie orbecăie prin întuneric sperând să câştige la loto, să găsească o comoară, să obţină o baghetă magică. Aceştia sunt cele mai dese victime ale unor sisteme ridicole în care sunt atraşi cu uşurinţa. Au o nevoie stringentă de a obţine rapid informaţii pentru a trece la nivelul următor, pentru că acesta este nivelul cu victime. Nu ştie că  nu ştie, dar are o vagă idee că ar trebui să facă mai mult ca să ştie dar nu e dispus să facă nimic pentru asta.

NIVELUL 3 – Idealistul

Pretind că muncesc din greu. Ceea ce evident este o minciună. De fapt nu fac nimic. Sunt perfecţionisti. Vor să obtină mult deodată fără să ţină cont de faptul că şi din greşeli se învaţă. Cei mai mulţi din acest nivel aşteaptă momentul ideal, condiţiile perfecte pentru a începe o nouă afacere. Vorbesc „discuţii”, fără a avea curajul de a demara. Aceştia participă la seminarii şi cumpără cărţi de marketing fără să întreprindă nimic şi în multe cazuri nu au nici măcar un site. Neînţelegând principiile de marketing, nu fac paşi concreţi şi coerenţi spre un obiectiv anume. Ei ştiu că nu ştiu. Şi ce dacă… 🙂

NIVELUL 4 – Începătorul

Începătorii în ale marketingului au toate ingredientele reuşitei, dar nu au experienţă. Au dorinţa de a învăţa şi pot să-şi dezvolte şi aptitudinile şi talentul. Acceptă provocări şi sunt entuziaşti. Muncesc mult, dar nu au sistematizat şi bine pus la punct un plan de acţiune. Poate nici obiectivele nu sunt clare. Pentru acest nivel există potenţial pentru simplul motiv că sunt dispuşi să investească în propria persoană. Vor achiziţiona tehnologie, drepturi şi licenţe dar nu ştiu cum să valorifice produsele şi serviciile oferite. Ştiu că nu ştiu şi ştiu şi ce nu ştiu. Acum încep căutările…

NIVELUL 5 – Agentul

Agenţii schimbărilor sunt angajaţi pe drumul către victorie. Ei fac bani pentru că aplică principii de marketing. Ştiu, dar duc lipsă uneori de ambiţie în a face tot ceea ce trebuie pentru a obţine victoria. Au site, au o locaţie a afacerii pe care o denumesc birou, magazin, depozit, dar nu au o afacere. Doar muncă de supravieţuire. Înţeleg bine principiile de marketing şi îşi înţeleg publicul şi ce caută el. Agenţii sunt lideri în devenire. Datorită rezultatelor au tendinţa de a rămâne la acest nivel de auto-suficienţă. Nu îi interesează şi observă greu alte oportunităţi. Cu un efort suplimentar mic, din această postură, ei pot obţine mult mai mult. Participă în mod regulat la cursuri, instruiri şi perfecţionări. Ei ştiu că ştiu.

NIVELUL 6 – Expertul

Expertul este agentul de marketing ce îşi foloseşte inteligenţa. El face bani buni şi învaţă şi pe alţii cum să-i facă. E vizionar, lider carismatic şi are toate ingredientele pentru a reuşi. Ei eşuează doar dacă se opresc în a se gândi la ce mai pot face. Sunt greu de oprit. Acest nivel dă cei mai mulţi milionari. Ei sunt lideri în industria lor. Sunt versaţi în marketing  pentru că au capacitatea de a învăţa de la alţii. Sunt posesorii unor cantităţi enorme de informaţii şi au multă experienţă acumulată. Mulţi dintre ei au desfăşurat activităţi în condiţii extrem de dificile şi prin depăşirea obstacolelor au devenit oameni de înaltă performanţă care pot oferi mentorat altora. Persoanele cu abilităţi de marketing  dezvoltate la nivel de expert pot face bani în orice nişă, chiar dacă nu au afinitate sau experienţă cu acea nişă. Ei recunosc că situaţia conjuncturală nu este altceva decât un mediu de propagare. Sunt în general constructori de echipe de profesionişti şi deleagă  responsabilitatea oamenilor talentati. Transferă cu talent informaţii spre discipoli. Nu ştie că ştie. Automatismele şi intuiţia datorate educaţiei şi lecţiilor învăţate din experienţe îl conduce spre rezultate remarcabile în domeniul său de activitate.

NIVELUL 7 – Maestrul

Un nivel la care toată lumea ar trebui să aspire. Maestrul în marketing a obţinut victoria. Este model pe care alţii încearcă să-l imite şi să-l urmeze. Scopul lui este să formeze maeştri în marketing. Au o echipă de oameni talentaţi, cu expertiză pe diferite domenii. Au o strategie de „ieşire” înainte de a începe ceva nou. Organizează sisteme de instruire şi perfecţionare. Pentru ei scopul unei afaceri este să o vândă sau să o pună pe pilot automat. Ei se bucură de viaţa lor la maxim. Ei spun în loc de „DE CE”, ”DE CE NU”. Măiestria apare atunci când din poziţia de expert pe o piaţă inspiră pe alţii, le dă curaj şi încredere, să-i urmeze calea. Ei nu numai că ştiu că nu ştiu dar ştiu să dea ştiinţa lor şi altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *